Molecule, Westbourne Grove, London

 

 

 

 

 

Molecule is one of London’s newest entrants to the growing CBD market. An emerging brand that addresses the issue around health and quality of living. This product has a fantastic cred that believes in the unique natural qualities.

 

Nous was approached by the owner as he loved our previous work. He asked us to bring this vision to life in Molecule’s Westbourne Grove retail concept. Our brief encompassed everything from content to spatial planning and design. The result is something very special.

 

The key concept for the brand identity uses a molecular interpretation of hemp, a particularly sustainable plant that is excellent at treating a number of medical conditions. Our research led us to understand how powerful hemp is, and used in a range of products from creams and ointments to clothing. Through our research we came across environmental use of this product in construction and therefore how important this molecular structure is and so it should be reflected through the store.

 

 

 

 

On top of this we wanted to create a minimal but warm, welcoming and relaxing mini escape from hustle and bustle of the city.

 

Working with the client we decided that there were three main parts to the experience. An area at the centre of the store to get advice or bespoke products created, a relaxing community space to take tea to the rear and a yoga studio on the lower ground floor.

 

Two main elements run through the design of these spaces. The hemp molecule which is reflected in stunning bespoke chandeliers that run down a central axis of the store this was also reflected in the flooring shaped as the molecule structure. At the centre is a console where customers can engage with an expert on the products, for specific advice or even a bespoke blended solution. You are then drawn to the back of the store to relax with a coffee or tea infused with various CBD products.

 

 

 

 

 

Two main elements run through the design of these spaces. The hemp molecule which is reflected in stunning bespoke chandeliers that run down a central axis of the store this was also reflected in the flooring shaped as the molecule structure. At the centre is a console where customers can engage with an expert on the products, for specific advice or even a bespoke blended solution. You are then drawn to the back of the store to relax with a coffee or tea infused with various CBD products.

 

Hemp is also an exceptional construction material. Hemp and clay plaster has incredible sound absorption properties (amongst others) that creates this warm, inviting atmosphere that is difficult to describe. Adding luxury elements to this with brass inlays for the flooring, as well the luxury of space itself makes the products themselves stand out on minimal shelving.

 

The Molecule store is consistently commented on by customers and once again demonstrates the importance of context, research and great partnership working in driving successful design. All things key to our work at Nous.